Πόσο νόμιμη είναι η προθεσμία έξι μηνών για την αίτηση μεγαλύτερης αποζημίωσης από απαλλοτρίωση ιδιοκτήτη που δεν συμμετείχε στη δίκη;
Έχουμε ήδη δει σε προηγούμενη ανάρτησή μας ότι ιδιοκτήτης που δεν συμμετείχε στη δίκη προσδιορισμού αποζημίωσης του ακινήτου του από την αναγκαστική απαλλοτρίωση δικαιούται να υποβάλει αυτοτελή δικαστική αίτηση για να προσδιοριστεί μεγαλύτερη αποζημίωση για το ακίνητό του που απαλλοτριώνεται εντός προθεσμίας πέντε ετών που αρχίζει από τη συντέλεση της απαλλοτρίωσης ή προθεσμίας έξι μηνών που αρχίζει από τότε που ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έλαβε γνώση για το δικαστικό προσδιορισμό της αποζημίωσης του ακινήτου του από την αναγκαστική απαλλοτρίωση χωρίς τη δική του συμμετοχή.
Η εξάμηνη προθεσμία για την αίτηση μεγαλύτερης αποζημίωσης λόγω απαλλοτρίωσης είναι μια προθεσμία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης με μικρή χρονική διάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που απαλλοτριώνεται να χάσει το δικαίωμα να αιτηθεί μεγαλύτερη αποζημίωση λόγω απαλλοτρίωσης. Εάν αυτό συμβεί, η αποζημίωση για την απαλλοτρίωση του ακινήτου του θα έχει προσδιοριστεί χωρίς ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που απαλλοτριώνεται να έχει συμμετάσχει στη σχετική δικαστική διαδικασία προσδιορισμού της αποζημίωσης.
Πόσο νόμιμο είναι να χάνει κάποιος το ακίνητό του και να αναγκάζεται να λάβει αποζημίωση χωρίς να έχει συμμετάσχει στον προσδιορισμό της;
Δυστυχώς, τα Ελληνικά δικαστήρια έχουν στηρίξει το κύρος αυτής της διάταξης σε λόγους δημοσίου συμφέροντος και έχουν κρίνει ότι η διάταξη είναι συμβατή και με το Σύνταγμα (άρθρο 17) και με το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (άρθρο 1) και την ίδια την ΕΣΔΑ (άρθρο 6§1). Ας δούμε μία σχετική δικαστική απόφαση:
«Από την πιο πάνω διάταξη του άρθρου 9 παρ. 4 εδάφιο δεύτερο του Ν. 2882/2001 προκύπτει, ότι η θεσπισθείσα βραχυχρόνια παραγραφή του εξαμήνου, με αφετηρία αναγκαίως τη γνώση του ενδιαφερομένου, επιβλήθηκε από λόγους δημοσίου συμφέροντος, που επιβάλλει την άρση της αβεβαιότητας και την εντός ευλόγου χρόνου εκκαθάριση των δημιουργούμενων από την αναγκαστική απαλλοτρίωση σχέσεων.
Ο σκοπός αυτός δεν αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 17 του Συντάγματος, που προστατεύει την ιδιοκτησία, ούτε του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, που προστατεύει την περιουσία, ούτε του άρθρου 6 παρ. 1 της ίδιας Σύμβασης, που διασφαλίζει το δικαίωμα στην πρόσβαση και απονομή της δικαιοσύνης (Ολ.ΑΠ 17/2006).»